Râul unic din România despre care nu te învață nici la orele de geografie. Nu există două ca el, ce are atât de special

de: Alexandru Puiu
07 06. 2023

Țara noastră este înzestrată de natură cu peisaje și locuri unice și inedite, iar potențialul turistic este unul de-a dreptul extraordinar.

Pe lângă Deltă, ieșirea la Marea Neagră, numeroasele stațiuni turistice, Transfăgărășanul și peisajele mirifice și autentice ce-ți taie răsuflarea, avem și un râu extrem de interesant, ale cărui particularități sunt cu adevărat unice.

Ce nu se învață la orele de geografie, așa ceva e nemaivăzut

Mai exact, acest râu la care facem referire curge de la sud spre nord. Este vorba despre râul Nicolina are o lungime de 20 km şi o suprafaţă a bazinului hidrografic de 177 km pătraţi.

Dacă ești pasionat de cultură generală sau de geografie, trebuie să știi că acest râu unic la noi în țară e localizat în estul României, izvorăște din comuna Bârnova (județul Iași) și se varsă în râul Bahlui, Iași.

„Râul Nicolina izvorăște din Codrii Iașilor, lângă dealul Rotunda, de la o altitudine de peste 350 metri, sub platourile structurale împădurite aflate în sudul comunei Bârnova. El are o lungime de 20 km și o suprafață a bazinului hidrografic de 177 km². In cartierul Nicolina II , situat in munincipiul Iasi, debitul mediu multianual masoara 0,477 m³/s, aceasta valoare fiind determinata la stația hidrometrică Nicolina, din zona respectiva . Ulterior mai in aval, in zona cartierului Mircea cel Batran , inainte de varsarea in raul Bahlui , debitul mediu multianual ajunge la 0.498 m³/s”, conform Wikipedia.

Conform aceleiași surse, „modul de variație a temperaturilor medii lunare ale apei râului urmărește îndeaproape modul de variație a temperaturii aerului, înregistrându-se un maxim în luna iulie (18 °C) și un minim în luna februarie (0,1 °C).

În perioada de vară, debitul râului scade foarte mult, iar temperatura crește. În iulie 1958 pe râul Nicolina s-a înregistrat o temperatură de 36,8 °C. Iarna, când temperatura aerului scade sub 0 °C, râul îngheață la suprafață”.

În cele din urmă, merită precizat și faptul că acest râu deosebit a fost inclus în anul 2009 în programul național de monitorizare a calității apelor din bazinul hidrografic al râului Prut.